torstai 2. elokuuta 2012

Ensimmäinen neuvolakäynti

Eli nyt ollaan raskausviikolla 9+3 ja ensimmäisen neuvolan aika. Aika tuli varattua juuri sopivasti aamuksi klo 8.15, kun itse pääsin yövuorosta klo 7.15.  Töistä sitten suoraan silmät ristissä neuvolantädin vastaanotolle. Hoitaja aloitti keskustelun kyselemällä meidän kuulumisia ja miten olemme ottaneet vastaan tiedon raskaaksi tulemisesta. Puhuimme liikuntatottumuksistani ja ruokavaliosta, töistäni ja jaksamisestani siellä. Tietenkin vähättelin taas kaikkea, kuten aina."Juu on helppoa ollut ja ihan virkeä ja hyvin voiva olen ollut töissä!" Vaikka todellisuudessa olen oksentanut ja kärsinyt päänsäryistä varsinkin yövuoroissa. No jos seuraavalla kerralla mainitsisi asiasta, jos tilanne jatkuu samana?
Sitten mitattiin hemoglobiini ja verenpaine, jotka olivat molemmat kunnossa. Mitattiin paino, joka oli nyt jo enemmän kuin mitä kuvittelin sen olevan. Kesäloma teki tehtävänsä. Eli heti lenkille kun olo vähän helpottaa!
Annoin myös pissanäytteen mistä katsotaan sokerit ja proteiinit. Saimme mukaamme ison nivaskan kaikenlaisia tieto- ja ohjelehtisiä, molemmille iskälle ja äidille. Hoitaja otti mielestäni myös isän hienosti huomioon. Hoitaja kyseli ja kertoi paljon sellaisia asioita, mitkä varmasti askarrutavat ensimmäistä kertaa isäksi tulijaa.
Sain lähetteen labraan, missä otetaan verikokeella pakolliset sukupuolitauti testit.
Minulle tehdään myös varhaisraskauden yhdistelmäseulonta: raskausviikolla 9-11 otetaan verinäyte ja yleinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 11-13, silloin mitataan sikiön niskaturvotus.

Minkälaisia kokemuksia teillä ensimmäisestä neuvolakäynnistä? Entäs seulonnoista?

Pahoinvoivin terveisin Anniina


2 kommenttia:

  1. Heippahei, mäkin 23 v ja esikoistani odottelen, itse viikoin 28+2 tällä hetkellä :) Mulla tosi positiiviset kokemukset sekä ekasta neuvolasta että seulonnoista alkuraskaudessa. Niskaturvotusta ei ollut ja minkäännäköistä kohonnutta riskiä downin syndroomalle ei ollut. Rakenneultrassa löytyi kuitenkin tällaisia pieniä nesterakkuloita sikiön päästä jotka voivat 0,5 % tapauksista tarkoittaa downia, olin juuri eilen kontrollissa ja ei siellä enää mitään rakkuloita ollut joten kaikki näillä näkymin ok ja sikiö mitä ilmeisimmin priimakunnossa! :) Eli tieto lisäsi kyllä tuskaa tapauksessani MUTTA 2 kk kun kärvistelin kontrolliaikaa odotellen ja yritin olla stressaamatta, se tällä kertaa palkittiin hyvillä uutisilla! :) Mukavaa lueskella jonkun toisenkin raskaudesta ja näin ihan alusta alkaen, itse alotin vasta vähän aikaa sitten bloggailun raskaudestani ja elämästäni kun oon niin hermoheikkopeikko etten aiemmin uskaltanut :D Mutta jään seurailemaan blogiasi, jee :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vastauksesta ja ensimmäisestä kommentista blogiini EevaMaria! Jes :) Hienoa että sinulla ja pienellä on kaikki nyt hyvin. Totta puhut, että tässä tilanteessa tieto varmasti lisäsi tuskaa ja uusien tuloksien odottelu oli varmasti raastavaa. Onneksi usein kuulee, että epäilyt jostakin vakavasta osoittautuvat loppujen lopuksi vääriksi. Tietenkään tieto ei aina ole väärä, mutta seulonnan ja sen tuoman aikaisen tiedon avulla voi jo varautua tulevaan. Itse mietin, että onko viisasta aloittaa kirjoittamaan blogia näin varhaisessa vaiheessa, mutta muutetaan blogia sen mukaan mihin elämä heittelee! :) Rentouttavia iltoja teidän perheelle

    VastaaPoista